Un te beidzot mans deserts no “Dobeles dzirnavnieka” sausā maisījuma. Pareizāk sakot pat veseli trīs deserti, jo es izmēģināju vairākus veidus, kā varētu izmantot mīklu. Visi ir lieliski. Man sanāca ābolu pīrāgs, zemeņu torte un kēksi – nezinu īsti, kā modernā valodā viņus pareizi nosaukt – mafini vai kapkeiki. Laikam “cupcakes” jeb tējas kūkas no mafiniem atšķiras pamatā ar to, ka ir mazliet mazākas un izdekorētas ar krēmu. Nu, man ir mazās kūciņas, lai arī kā viņas sauktos. Bildēs var redzēt, ka mīkla ir ļoti skaisti pacēlusies. Maisījums reāli atbilst savam nosaukumam “Ātrā kūka”. Maisījumam jāpievieno tikai ūdens un augu eļļa, jāizmaisa un mīkla gatava. Atliek saliet formās un izcept.
Visiem trim desertiem izmantota pilnīgi vienāda mīkla – dobeles sausais maisījums ar ūdeni un augu eļļu. Uz paciņas uzrakstītas precīzas proporcijas. Nākamais solis – saliet mīklu formās un cept uzkarsētā cepeškrāsnī aptuveni 30 minūtes.
Mazās kūkas – mafini vai tējas kūkas
Jums vajadzēs:
– mīklu
– pistācijas
krēma pagatavošanai:
– ēdamkaroti Mascarpone siera
– 5 ēdamkarotes sviesta
– 2-3 tējkarotes vaniļas cukura
– 2 gāzes pūdercukura
Pagatavošana:
1. Kēksu cepšanas formā ielieciet papīra formiņas. Salejiet mīklu papīra formiņās aizpildot 2/3 – ne līdz pašai augšai.
2. Ja taisat kēksus bez krēma, variet uzbērt sadrupinātus riekstus, pistācijas, mandeles.
3. Lieciet cepties uzkarsētā cepeškrāsnī. Pārbaudiet pēc 15, 20, 25 minūtēm, vai nav jau gatavs. Katra plīts ir savādāka tāpēc grūti noteikt precīzu cepšanas laiku. Jāskatās, lai nepiedeg. Vai ir gatavs var pārbaudīt iedurot koka irbulīti. Ja izvelkot tas ir sauss, nav pielipusi mīkla, tad kūka ir gatava un vidū izcepusies.
4. Izņemie no plīts un atdzesējiet. Pagatavojiet krēmu: sajauciet svaigo sieru ar sviestu, pievienojiet vaniļas cukuru, pūdercukuru un kārtīgi izmaisiet, sakuliet vai sablenderējiet kamēr cukurs izkūst un izveidojas viendabīga masa.
5. Iepildiet krēmu konditorejas piltuvē un dekorējiet savas tējas kūciņas ar jebkādiem ornamentiem, kas pašiem patīk.
Ābolu pīrāgs
Jums vajadzēs:
– mīklu
– ābolus nomizotus un sagrieztus šķēlītēs
– skābu krējumu
– 1 olu
– kanēļa cukuru
Pagatavošana:
1. Ielejiet formā mīklu. izkārtojiet pa virsu ābolus (var izmantot arī citus augļus – rabarberus, persikus un tml.)
2. Lieciet cepties uzkarsētā cepeškrāsnī apmēram uz pusstundu. 10 minūtes pirms beigām pārlejiet ar skābā krējuma un olas maisījumu, pārkaisiet ar kanēļa cukuru (vai atsevišķi cukuru un kanēli). Cepiet vēl 10 – 15 minūtes un gatavs.
Zemeņu torte
Jums vajadzēs:
– mīklu
Pildījumam:
– glāzi zemeņu + dekorēšanai
– 200 g Mascarpone siera
– glāzi saldā krējuma
– 2-3 tējkarotes vaniļas cukura
– 3-4 ēdamkarotes cukura
– paciņu želatīna
Pagatavošana:
1. Izcepiet biskvītu – kūkas pamatni. Atdzesējiet un sagrieziet 2 vai 3 daļās.
2. Aplejiet želatīnu ar aukstu ūdeni.
3. Sablenderējiet zemenes.
4. Saldajam krējumam pievienojiet cukuru, vaniļas cukuru un ar mikseri saputojiet stingrās putās. Pievienojiet Mascarpone sieru. Kārtīgi izmaisiet, variet izmantot mikseri.
5. Uzsildiet zemenes vai nu uz plīts vai mikroviļņu krāsnī. Pievienojiet uzbriedināto želatīnu un siera-putukrējuma masu. Kārtīgi visu samaisiet. Atstājiet nedaudz pastāvēt, lai krēms sāk nedaudz sacietēt. Būs vieglāk darboties.
6. Smērējiet krēmu starp biskvīta kārtām, pa virsu un no malām, kārtojiet pa virsu svaigas zemenes. Lieciet kūku ledusskapī, lai zemeņu muss sastingst.
7. Izņemiet no ledusskapja, atsvaidziniet zemenes ar zemeņu sulu, dekorējiet kūkas maliņas ar sadrupinātiem pistāciju riekstiem. Varat arī kūkas virsmu dekorēt ar pistācijām. Pistācijas ļoti labi piederas, jo ir nedaudz zaļas – labi sader krāsas, un ir nedaudz sāļas, kas arī ļoti labi piederas un dod lielisku garšu.
Ļoti vienkārši un ļoti garšīgi. Zemeņu vietā var izmantot mellenes vai citas ogas.