Es sen nebiju ēdusi kartupeļus no sausā maisījuma, tāpēc bija tīri vai interesanti atkal pagaršot, kā ir. Atceros, ka skolas laikā, kad nebija laika ne mizot, ne vispār gatavot, kad bija svarīgas visādas citas lietas, tad mēs ar draudzenēm taisījām sausos kartupeļus. Mēs miksējām ar gaļas konserviem, ēdām tāpat, un bija labi. Toreiz tie bija ārzemju maisījumi. bet tagad mūsu pašu “Dobeles dzirnavnieks” piedāvā dažādus sausos maisījumus – pankūkas, kēksus, vafeles, picu, kartupeļus. Tā kā es esmu vairāk uz pamatēdieniem, tad izlēmu pamēģināt sausos kartupeļus, picu, nu un desertam ātro kūku.
Sāku ar kartupeļiem. Dobelei ir divu veidu kartupeļi – parasta “Kartupeļu biezputra”, kas uz paciņas ir tumši dzeltena, un “Kartupeļu biezputra ar pienu”, kas uz paciņas ir gaiši dzeltena. Es domāju, ka saturs arī atšķirsies pēc krāsas, bet nē – abās paciņās kartupeļi ir vienādi – gaiši dzelteni.
Nu, lūk. Un, ja ir steiga vai apstākļi, kad nav ērti mizot un vārīt īstos kartupeļus – izbraukums uz laukiem, ceļojums, darbs, tad ļoti labi var izmantot šo biezeni. Darbā un ceļojumā tas varētu notikt pavisam vienkārši – uzlejot karstu ūdeni un izmaisot, pievienojot gaļas konservus vai zaļumus. Bet mājās, ja apstākļi atļauj, tad kartupeļiem var uzliet ūdeni sajauktu ar pienu un sviestu. Par pagatavošanu viss ir uzrakstīts uz paciņām. Es pagatavoju kartupeļus 3 veidos, un visi viņi bija ļoti labi.
Kartupeļu biezputra ar dillēm kā piedeva pie aukstās zupas
Šo es noskatījos no leišiem. Man vienmēr ir paticis, ka viņi pasniedz auksto zupu un blakus uz šķīvīša kartupeļus dažādos veidos – vienkārši vārītus, vārītus apceptus vai kartupeļu biezputru – kā kurā vietā. Un ēdot paņem uz karotes kartupeļus un tad ar to kopā ņem zupu.
Auksto zupu gatavoju pavisam vienkārši: Marinētas bietes ar visu marinādi + svaigs gurķis + dilles + loki + vārītas olas + kefīrs. Ar kartupeļu biezputru ideāla kombinācija.
Kartupeļu biezputra ar gaļas konserviem
Šis ir manis pieminētais agrās jaunības ēdiens. Un patiesībā ļoti labs. Ideāla kombinācija. Kam ir paštaisītie gaļas konservi, var taisīt ar savējiem, kam nav, var izmantot veikalā nopērkamos. Un šīs būs ideālas pusdienas, ja jāņem līdzi uz darbu vai ceļojumā. Jo tikai jāuzlej karsts ūdens kartupeļiem un jāpievieno gaļa. Gaļa parasti ir kopā ar želeju. Ja gribat stingrāku, tad nepievienojiet želeju vai pievienojiet mazāk ūdens neka norādīts uz paciņas. Želeja siltuma ietekmē paliks šķidra un var daļēji aizstāt ūdeni.
Kartupeļu sacepums jeb īru ganu pīrāgs
Šo var ātri pagatavot lielākai ēdāju kompānijai. Vajadzīga maltā gaļa un kartupeļu biezputra + garšvielas pēc izvēles.
1. Apcep malto gaļu ar garšvielām – majorānu, sāli, pipariem, čili, tomātu pastu, ķiplokiem, lokiem.
2. Cepamtraukā liek kārtu saceptās maltās gaļas.
3. Sagatavo ar ūdeni, pienu un sviestu kartupeļu biezputru. Pievieno nedaudz sāls pēc garšas. Klāj virsū maltās gaļas kārtai.
4. Izkausē sviestu, nedaudz (pusminūti) sviestā apcep sasmalcinātus ķiplokus 5 daiviņas, pievieno dilles. Pārlej ar sviesta, ķiploku, diļļu maisījumu kartupeļus un liek cepamtaruk cepeškrāsnī uz kādām 10 – 15 minūtēm. Viss jau ir gatavs, palicis, lai nedaudz kartupeļi apcepas un “sadraudzējas” ar gaļu.
Pasniedzot var pārklāt ar zaļumu cepurīti. Sasmalcina lokus, dilles, pētersīļus (tagad arī lakšus tirgū var dabūt), samaisa ar extra virgin olīveļļu, un pasniedzot pārklāj kartupeļiem.