Ēdiet gvakamole, un dzīvosiet mūžīgi. Ja ir apnicis likt uz sviestmaizēm indīgās desas (es neko nezinu, tā visi runā, es pati ēdu un nekas ar mani līdz šim nav noticis)… Bet, tātad, ja organisms prasa kaut ko vieglāku un veselīgāku, tad avokado ir viena no ideālajām alternatīvām. Pirmkārt, ļoti garšīgs!!! Otrkārt – ļoti veselīgs. Paskatieties internetā, jūs visu atradīsiet – satur neskaitāmu daudzumu vitamīnu, veselīgās taukskābes, piemīt dziedējošas īpašības, aizargā no dažādām slimībām u.t.t. Ja nepazīstat avokado, tad nepieļaujiet kļūdu un nemēģiniet viņu apēst zaļu. Jums negaršos un jūs būsiet vīlušies. Parasti avokado tirgo vēl zaļus, un viņi dažas dienas jāpatur kamēr nogatavinās. Zaļus tādā nozīmē, ka cietus. Jo ir dažādas avokado šķirnes – ir zaļā krāsā (tāpēc tos sauc par aligātorbumbieriem – jo ir bumbiera formas un āda kā krokodilam), ir tumši brūnganvioleti. Ēdami un lietojami avokado ir tad, kad vegli iespiezot jūt, ka mīksti. Ja ir cieti, tad lieciet pastāvēt, kamēr paliek mīksti.
Lai tiktu pie avokado mīkstuma, pārgrieziet to gareniski visapkārt līdz sēklai. Avokado centrā ir liela sēkla/kauliņš. Tad viegli pagriežot sadaliet avokado uz pusēm un tālāk jau mīkstumu var izgrebt ar karoti. Var iepriekš ar nazi uztaisīt režģi/kubiņus, var vienkārši ar karoti izņemt masu kā saldējumu no trauka. Avokado, ilgāku laiku stāvot, oksidējas un paliek tumšs. Lai tas nenotiktu, ir triks ar kauliņu. Ja jums paliek pāri avokado pusīte vai jau sagatavota saspaidīta gvakamole, ielieciet tajā kauliņu. Kauliņš mistiskā kārtā neļauj avokado mīkstumam oksidēties.
Šeit būs video angļu valodā, kur var redzēt, kā atver avokado, kā tas dabā izskatās.
Gvakamole ir avokado mērce – saspaidīts avokado ar sāli. To var pasniegt kā uzkodu ar tortiljas čipšiem, var likt uz grauzdiņiem vai sviesta vietā uz tomātmaizēm, zem vītināta šķiņķa vai tml.
Var gvakamolei pievienot lociņus, čili piparu, ķiploku, zaļumus, tomātus, citrona vai laima sulu. Visu masu var saspaidīt viendabīgu, var atstāt gabaliņos – kā labāk patīk.
Šoreiz manā gvakamolē ir:
– avokado
– sasmalcināts ķiploks
– sasmalcināts puravs
– čerī tomāti
– sāls
– svaigi malti melnie pipari
– olīveļļa
Viss sajaukts kopā un pasniegts uz grauzdiņiem.
Lai jums labi garšo!
Atbalsojums: Vārītas olas bez čaumalas | Kristīnes garšīgo ēdienu receptes