Tomātu mērce – makaroniem vai jebkam citam

Tomatu merce-4Šī ir lieliska tomātu mērce, autors Džanni d’Amato. Viens no itāļu top pavāriem un ar mišelina zvaigznēm. Jautājums, kur es dabūju tik zvaigžņotu recepti. Te pat internetā. Es arī sekoju līdzi visdažādākajiem man interesantiem kulinārajiem blogiem un, cik tik vien varu paspēt, visu kas man liekas vienkāršs un garšīgs izmēģinu. Šī mērce, lūk, manī izraisīja neglābjamu interesi ar to, ka, pirmkārt, es dievinu tomātus, tas ir ļoti garšīgi. Otrkārt, to ļoti viegli pagatavot un nekādu sarežģītu sastāvdaļu. Treškārt, mērci var burciņās sasaldēt un, kad jums mājās nekā nav, slinkums gatavot vai ierodas negaidīti ciemiņi, izņemiet no ledusskapja nevis lasi, bet tomātu mērci, izņemiet no skapja makaronus un pagatavojiet pirmkalsīgas pusdienas.

Vēl viens atklājums, par ko es nekad nebiju aizdomājusies – par sviestu. Man likās, ka tie, kas neēd sviestu, baidās palikt resni. Bet izrādās, ka sviestā ir mazāk kaloriju nekā olīveļļā. Man pat nebija slinkums pārbaudīt un izlasīt etiķetes. Tiešām taisnība. Tāpēc nebaidieties mērcei izmantot sviestu.

Ir viena nosacīta problēma. Ja ar sviestu mums problēmu nav, tad šobrīd ir zināmas problēmas ar tomātiem. Jo svarīgi, lai tomāti ir ļoti labi, garšīgi. Kā vasarā no dārza. Ko darīt? Var izmantot labus tomātus savā sulā no bundžām. Var izmantot labus ķiršu tomātus. Var puse uz pusi ķiršu tomātus un tomātus savā sulā. Un beigu beigās var izmantot arī plūmju tomātus, bet tad noteikti ar visu mizu, lai vismaz kaut kādu garšu dod.

Nākamais par mizu. Ja izmantojat ķiršu tomātus, tad variet balanšēt un mizot. Bet, ja nav laika noņemties, tad.. Un šis attiecas arī uz gadījumiem, kad jūs taisāt mērci no lielajiem tomātiem, bet negriebat blanšēt un mizot. Beigās mērci sablenderējiet ar blenderi un izlaidiet caur smalku sietu. Mani pilnīgi apmierina sablenderēta miza, tāpēc ar sietu es arī nenodarbojos. Bet, ja kādreiz vajag ļoti smalki, tad tas ir variants.

Mērci var lietot ar makaroniem (Gandrīz vai kā studentu ēdiens – spageti ar kečupu. Nē, daudz labāks, ar kečupu pat nevar salīdzināt, muļķības). Mērci var lietot ar zivīm, vistu, karbonādēm, kotletēm. Ja ir kāda parasta gaļa, kas apnikusi parasta, var šajā mērcē pasutināt. Var lietot ar svaigiem dārzeņiem. Mērcei ir visplašākais pielietojums. Ar makaroniem visvienkāršākais un tradicionālākais.

Jums vajadzēs:

– 500 g ķiršu tomātus

– 600 g tomātus savā sulā

– 150 g sviesta

– pāris ķiploka daiviņas

– timiānu, baziliku – var svaigu, var kaltētu

– nedaudz čili piparu

– ēdamkaroti cukura (es izmantoju tomātu ievārījumu)

– ceturtdaļglāzi olīveļļas (50 g)

– pēc garšas sāli, piparus, balzamiko etiķi

– makaronus – variet ņemt spagetti, bet principā der jebkuri

Pagatavošana:

1. Eļļā apcepiet ķiploka daiviņas, timiāna zariņu un bazilika zariņu (ja svaigi), nedaudz čili piparus. Apcepiet pavisam īsu brīdi. Tikai lai atdod eļļai savu garšu. Tad ņemiet ārā. (Es sākumā ķiplokus izņēmu ārā, bet pēc tam pārdomāju un mērcē atliku atpakaļ. Beigās sablenderēju ar visiem ķiplokiem, jo man garšo. Jūs arī dariet kā jums garšo. Asumu vairāk, mazāk. Cukuru vairāk mazāk.)

Tomatu merce-12. Tad lieciet apcepties tomātus. Cepiet kamēr sāk atdalīties sula. Pievienojiet tomātus savā sulā no bundžas. Lēni pasutiniet minūtes 10. Pēc garšas pievienojiet cukuru, sāli, piparus, balzamiko etiķi.

Tomatu merce-23. Nogrieziet uguni, pievienojiet sviestu, pāris timiāna zariņus, pāris bazilika zariņus (vai kaltētu). Uzlieciet vāku vai pārtikas plēvi un atstājiet nostāvēties uz 30 – 60 minūtēm). Tad izņemiet bazilika un timiāna zariņus, ja izmantojat svaigos un sablenderējiet visu viendabīgā masā. Pievienojiet olīveļļu, vēlreiz salenderējiet. Un, ja prasās, izlaidiet mērci caur smalku sietu.

Tomatu merce-34. Uzvāriet makaronus. Vāriet 1 minūti mazāk nekā norādīts uz paciņas. Uzkarsējiet mērci pannā vai katliņā. Nolejiet makaronus un iemaisiet mērcē. Kārtīgi izkarsējiet visu kopā. Tā lai makaroni uzsūc sevī trūkstošo mitrumu un “nogatavojas” (jo mēs viņus vārījām par minūti mazāk nekā norādīts uz paciņas.

Buon appetitto!!!

Ļoti vienkārši, ļoti garšīgi un ļoti praktiski (ja saglabā saldētavā nākamajām reizēm)

Tomatu merce-6Tomatu merce-5

Šis ieraksts tika publicēts Bez gaļas, Itāļu virtuve, Makaroni, Mērces, Pamatēdieni, Tematiskie ēdieni ar birkām , , , . Pievienot grāmatzīmēm tā pastāvīgo saiti.

3 Responses to Tomātu mērce – makaroniem vai jebkam citam

  1. Liene Liepāja saka:

    Belonika???? Es arī viņu dievinu.

  2. Atpakaļ ziņojums: Gaļas bumbiņas tomātu mērcē | Kristīnes garšīgo ēdienu receptes

Atbildēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logotips

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Mainīt )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Mainīt )

Connecting to %s