Katrīnas desu ritulis ar puravu mērci

Katrin-11Man nav ne jausmas, kas ir Katrīna, bet šis ir sveiciens no Džeimija Olivera. Es kaut kur jau izlielījos, ka man Ziemassvētkos Elīna uzdāvināja Džeimija Olivera pavārgrāmatu, un tad man nebija ilgi jādomā, lai kaut ko pagatavotu. Ar niansēm, protams. Jo man ir nevis Katrīnas desu ritulis, bet Ādažu desu ritulis. Un man iztrūkst salvija (jā, diemžēl Vecrīgā neaug katrā veikalā), bet toties kartupeļu biezputra man ir papildināta ar ķirbi. Viss garšo lieliski. Ja jūs dabūsiet salviju, varbūt būs vēl lieliskāk. Visi, kas garšoja (un šoreiz tiešām tie bija daudz dažādi cilvēki) bija sajūsmā. Protams, ka acīs jau neviens neteiks, ka negaršīgi. Bet tiešām, goda vārds, ļoti garšīgi. Galu galā, Džeimijs Olivers tak neko sliktu neprintēs kilogramu smagā grāmatā. Un, spriežot vispār pēc virsraksta, šo var pagatavot 30 minūšu laikā. Es neuzņēmu laiku, bet tas tiešām ir diezgan ātri un vienkārši.

Jums vajadzēs:

Kartupeļu biezputrai:

– kartupeļus

– ķirbi (ja mājās ir krājumi, kas jāizlieto; ja nav, var iztikt bez)

– mārrutkus 1-2 ēdamkarotes

– sviestu

– pienu

Desu ritulim:

– desas (kupātus)

– iesmiņus ar ko saspraust rituli

Mērcei:

– puravu

– ēdamkaroti miltu

– salviju (es aizvietoju ar kaltētu timiānu un pētersīļiem – tīri tikai, lai kaut kas būtu salvijas vietā un mazliet piešķirtu garšas nianses)

– sidru

Visam:

– sāli, piparus, eļļu cepšanai

Pagatavošana:

1. Nomizojiet kartupeļus, sagrieziet kubiņos, pievienojiet ķirbi. Attiecība 2/3 kartupeļu, 1/3 ķirbja. Un lieciet vārīties.

Ķirbis daudziem “it kā” negaršo. Bet tas ir noteikti tāpēc, ka tīrā veidā vai konservētu viņu tiešām daudz nevar apēst. Bet, ja viņu (to) pa nedaudz pievieno citiem ēdieniem – omletēm, sautējumiem un tml., tad ir ļoti labi. Jo ķirbis ir arī ļoti veselīgs. Tajā ir ļoti maz kaloriju, bet ļoti daudz vitamīnu – A, B, C, E, kālija, šķiedrvielu un beta karotīna. Ķirbis arī aizsargā no veselībai kaitīgajiem oksidantiem, kas izraisa slimības.

Katrin-12. Kamēr vārās kartupeļi, pārgrieziet uz pusēm puravu, pārbaudiet vai starpās nav smilšu. Izskalojiet, sagrieziet pusripiņās. Ja ir redzams, ka viss ir tīrs, sagrieziet ripiņās. Izmantojiet gan gaišo daļu, gan zaļo. Pašus zaļo lapu galus nē, bet tur kur labs un stingrs to droši. Ielejiet katliņā eļļu, lieciet klāt puravus, garšaugus – salviju (vai kaut ko ar ko aizvietojat salviju). Apcepiet, kamēr puravs kļūst nedaudz zeltains, tad pievienojiet ēdamkaroti miltu, izmaisiet un lejiet klāt glāzi (200 g) sidra. Uzvāriet, nogrieziet mazu liesmu un uz lēnas uguns zem vāka sautējiet apmēram minūtes 15. Laiku pa laikam pārbaudiet un apmaisiet. Skatieties, lai sidrs pavisam neiztvaiko un puravi nepiedeg. Pievienojiet sāli, piparus.

3. Saritiniet ritulī desu, izduriet cauri iesmiņus un lieciet cepties. Ja ir tik smalka lieta kā cepeškrāsns ar grilu, tad cepeškrāsnī pa 10 minūtēm (apmēram) no katras puses. Ja nav, cepiet uz pannas.

Katrin-3Katrin-54. Kamēr sutinās mērce un cepās desa, kartupeļiem ar ķirbi jābūt gataviem. Pārbaudiet iedurot. Un, kad gatavi, nolejiet ūdeni. Un sastampājiet ar stampu. Pievienojiet sāli, sviestu un uzsildītu pienu. Pievienojiet 1-3 ēdamkarotes mārrutku. Mārrutkus, lūdzu, pēc garšas. Ja jums ir pavisam svaigi, tā ka elpa aizraujas, tad uzmanīgi. Ja ir jau atšāļējušies, tad var vairāk.

Katrin-2Viss. Kad desas un mērce gatava, pasniedziet. Desu grieziet kā picu – 3stūrveidīgās šķēlītēs. Vai arī savādāk. Klāt dzeriet atdzesētu sidru. Lai jums labi garšo!!!

Katrin-8Katrin-7

Šis ieraksts tika publicēts Cūkgaļa, Pamatēdieni ar birkām , , . Pievienot grāmatzīmēm tā pastāvīgo saiti.

Atbildēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logotips

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Mainīt )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Mainīt )

Connecting to %s