Pelēkie zirņi ar speķi

Zirni-2Ģenerālmēģinājums pirms Ziemassvētkiem. Cik labi, ka mums ir tradīcija ēst pelēkos zirņus ar speķi. Jo atkal jau gribas teikt, ka neko tik garšīgu sen neesmu ēdusi. Ļoti vienkāršs, ļoti viegli pagatavojams, sātīgs, lēts un ļoti garšīgs ēdiens. Der gan ikdienai, gan svētkiem. Īpaši Ziemassvētkiem. Un romantisks, jo nes sevī vēl dažādus ticējumus – jāēd zirņi, lai nav jāraud, un pa jaunai modei jāēd zirņi, lai būtu daudz naudas. Tas tāpat kā ar šūpošanos Lieldienās. Tagad šūpojas nevis lai odi nekostu, bet lai būtu daudz naudas. Nu jā, un lai mums visiem visa kā daudz un ne asaras.

Jums vajadzēs:

Zirni-1– zirņus

– žāvētu gaļu tā lai ir gan liesums, gan speķītis, ko iztecināt

– sīpolus

– krējumu pasniegšanai.

Pagatavošana:

1. Iemērciet lielā ūdens daudzumā zirņus un atstājiet uz nakti. Vai arī no rīta iemērciet, vakarā gatavojiet. Var uz pāris stundām.

2. Lieciet vārīties zirņus. Zirņi vārās apmēram stundu. Pārbaudiet uzkožot. Ja mīksti, pietiek, vārīt, ja vēl cieti, pavāriet vēl. Vāriet bez sāls. Jo es esmu dzirdējusi baumas, ja sāli liek vārīšanās sākumā, tad zirņi neizvārās mīksti. Pārbaudījusi neesmu, bet nav lielas vajadzības testēt. Izvāra bez sāls, un sāli pieliek jau pašās vārīšanās beigās, kad zirņi mīksti. Ar sāli pavāra vēl minūtes 5 – 10. Tad nolej sietā.

3. Kamēr vārās zirņi, apcepiet katliņā sasmalcinātus sīpolus, pievienojiet sagrieztu mazos gabaliņos gaļu. Un uz pavisam mazas uguns lēni sildiet. Var apmēram pusstundu. Skatieties tikai lai nedeg. Tā lēnām no speķa iztecēs tauciņi un izveidosies labā gaļas mērce.

4. Pasniedziet ar krējumu. Dzeriet klāt kefīru.

Lai jums labi garšo!!!

Zirni-3

Šis ieraksts tika publicēts Cūkgaļa, Latviešu virtuve, Pamatēdieni ar birkām , , , . Pievienot grāmatzīmēm tā pastāvīgo saiti.

1 Responses to Pelēkie zirņi ar speķi

  1. janis saka:

    superrr paediens ar tērvetes aliņu

Leave a reply to janis Atcelt atbildi