Segedas gulašs

 

Segedas gulass-2Segedas gulašs man uzreiz asociējas ar Remarka romāniem. Tur jau bija saslavināts bez gala. Un ļoti pamatoti. Segedas gulašs no visiem citiem gulašiem atšķiras ar to, ka gatavojot tam pievieno skābos kāpostus. Un, protams, ka skābi kāposti ļoti labi iet kopā ar cūkgaļu. Izklausās pat visai latviski (vai vāciski). Bet, ja kas, Segeda ir Ungārijas pilsēta. Tā ka šis gulašs nāk no visu gulašu dzimtenes Ungārijas. Ziemai ļoti piemērots ēdiens – sātīgs, bezgala garšīgs, veselīgs. Ļoti viegli pagatavojams, starp citu. Var gatavot vairākām dienām, jo ar katru dienu paliek arvien garšīgāks.

Jums vajadzēs:

Segedas gulass-1– gaļu (ungāri visbiežāk izmanto liellopu gaļu, jo tā viņiem ir vispieejamākā; es vienmēr izmantoju cūkgaļu, jo tā Latvijā ir vispieejamākā)

– skābētus kāpostus

– sīpolu

– pāris ķiploka daiviņas

– 1 ābolu

– paprikas pulveri – gan aso, gan saldo (vai kādas čili pākstis nedaudz asumiņam)

– skābu krējumu

– pasniegšanai pētersīļus vai citus zaļumus

Pagatavošana:

1. Apcepiet gabaliņos sagrieztu gaļu. Lieciet pīlē vai kādā citā sautējamā katlā (var arī parastajā)

2. Apcepiet sīpolu. Lieciet pie gaļas katlā.

3. Gaļai un sīpoliem pievienojiet sasmalcinātu ķiploku, papriku, pielejiet ūdeni un sāciet sautēt. Uzreiz variet pievienot arī skābos kāpostus un 1 ābolu sagrieztu šķēlēs. (Ūdens vietā gaļai var liet klāt ābolu sulu).

4. Kad gaļa ar kāpostiem ir apmēram stundu sautējusies un ir mīksta, pievienojiet pēc garšas sāli, pievienojiet skābo krējumu. Labi izmaisiet, lai veidojas viendabīga mērcīte. Visas gatavošanas laikā skatieties, lai nebeidzas šķidrums. Ja nepieciešams, pielejiet vēl klāt.

Pasniedziet ar savām mīļākajām piedevām. Te ļoti labi iet klāt vārīti kartupeļi vai kartupeļu biezputra. Neko labāku klāt nevaru iedomāties. Pasniedzot pārkaisiet ar zaļumiem.

Jó étvágyat!!! – Labu apetīti, lai labi garšo!!!

Segedas gulass-3

Šis ieraksts tika publicēts Cūkgaļa, Pamatēdieni, Sautējumi, Ungāru virtuve ar birkām , , . Pievienot grāmatzīmēm tā pastāvīgo saiti.

2 Responses to Segedas gulašs

  1. Anonīms saka:

    Vai var, lūdzu, norādīt kaut aptuvenas proporcijas ar sastāvdaļām? Piemēram, cik daudz paprikas pulveri, skābo krējumu, ūdeni? Paldies:)

    • deiliko2 saka:

      Gaļa apmēram tik pat daudz cik kāposti. Ja kaut kas no tā ir vairāk, mazāk – nekas. Varbūt tā, ka ir vairāk gaļas, mazāk kāpostu vai arī otrādi. Vidēji, lai ir līdzīgās proporcijās. Ūdeni lej tik daudz, lai knapi nosedz gaļu, vairāk nevajag. Bet laiku pa laikam jāpaskatās, lai nav viss iztvaikojis. Pašās beigās mērcei būtu labi, ja ūdens būtu apmēram līdz pusei vai 2/3 no gaļas. Ķiploka daiviņas apmēram 3. Paprikas pulveris – saldais 3 ēdamkarotes, asais 1 ēdamkarote. Viss atkarīgs no asuma. Man te ir klāt 2 mazie čili pipariņi un apmēram ēdamkarote asā paprikas pulvera. Krējums apmēram 5 ēdamkarotes. Tas tā – proporcionāli.
      Precīzi nesaucu, jo viens taisa lielāku katlu, cits mazāku. Citam vairāk gaļas trāpījies, citam vairāk kāpostu. Bet apmēram šādi.

Atbildēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logotips

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Mainīt )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Mainīt )

Connecting to %s