Latgales salāti ar ķiplokiem

Gurku salati-5Šie ir burciņu salāti, ko liek ziemai. Un nezinu, vai tos pareizi sauc par Latgales salātiem. Latgales salāti ir gurķi ar sīpoliem. Šie tik pat labi var būt Grēcinieku ielas salāti. Vai vēl labāk – būs Ikšķiles salāti, jo man viņus iemācija gatavot krustmāte. Un viņa dzīvo Ikšķilē. Gan viņas, gan arī tagad manās mājās daudz lielākā cieņā ir ķiploki nevis sīpoli. Mēs ķiplokus liekam diezgan daudz, lai ir pikanti. Un es neesmu uz konservēšanu un marinēšanu. Vienīgais iemesls kāpēc es gatavoju šos salātus – jo viņi ir bez karsēšanas un bez burku sterilizēšanas (lai ko arī tas nozīmētu). Praktiski svaigi gurķu salāti kā ir. Un pagājšgad stāvēja labi. Nekas nesamaitājās. Nestāvēja gan pārāk ilgi, jo ļoti garšīgi. Lai vai kā – šogad es to atkārtoju uz bis. Jo garšo tiešām super. Un, ja marinējot gurķus ir ieteicami skaisti, svaigi, jauni, maziņi, tad šiem salātiem var izmantot arī aizķērušos pāraugušos gurķus, kuri arī svaigā veidā jau vairs ne visai. Ja ir pārāk daudz un lielas sēklas, sēklas arī izgriežam, cieto mizu nomizojam un viss ir forši.

Jums vajadzēs:

Proporcijas variet variēt. Nav tik būtiski ievērot precīzi. Es šeit uzrakstīšu, lai ir skaidrs, ko vajag vairāk, ko mazāk.

– 7 glāzes sagrieztu gurķu

– 1 nepilna glāze sagrieztu ķiploku (ar nosacījumu, ka tie ir svaigi Latvijas ķiploki ar jaudu; ja ir ķīniešu mazgaršīgie, tad var arī vairāk)

– 1 glāze sasmalcinātu diļļu

– 1 ēdamkarote ar kaudzi cukura

– 1 ēdamkarote ar kaudzi sāls

– 1 glāze 9% etiķa

– 1 glāze eļļas (tie kas taisa pilnus pagrabus, tie izmanto augu eļļu, kas nav īpaši dārga; tie, kas taisa dažas burciņas, kam pietiek vietas ledusskapī, var ņemt extra virgin olīveļļu; nežēlojiet priekš sevis, jūs to pēc tam ēdīsiet)

Pagatavošana:

Visas sastāvdaļas sajauc kopā. Atstāj nostāvēties uz vairākām stundām vai uz nakti. Pagaršo un pārbauda vai nav kas vēl jāpievieno no garšām. Tad salātus liek burkās. Burkām aizskrūvē vākus un uzreiz apgriež otrādi. Noliek pastāvēt uz vāciņiem. Burku apgriešanas procesā vāciņi cieši piekļaujas un rada to efektu, ka pēc tam nevar atskrūvēt burkas. Un tas ir labi un pareizi. Jo burkas pēc tam kaut kā jau tomēr īstenībā var atskrūvēt. Jāpalūdz vīrietim. Jā, paliksim pie šī. Pārējos slepenos trikus izmantosim tikai tad, ja neviena nav līdzās.

Lai jums labi garšo!

Gurku salati-1Gurku salati-2Gurku salati-3Gurku salati-4

Šis ieraksts tika publicēts Bez gaļas, Dārzeņu ēdieni, Latviešu virtuve, Marinējumi sālījumi ziemai, Salāti ar birkām , , . Pievienot grāmatzīmēm tā pastāvīgo saiti.

9 Responses to Latgales salāti ar ķiplokiem

  1. Ayseklis saka:

    A burkas pēc tam ledusskapī turēt?

  2. Liene Liepāja saka:

    Man vienīgi interesē glāzes tilpums, jo tās tagad ir tik dažādas, ka 7 glāzes sagrieztu gurķu dažāda tilpuma glāzēs varētu ieviest būtisku atšķirību sāls, cukura un etiķa proporcijās.

    • deiliko2 saka:

      Man ir 200 gramīgās glāzes. Bet, kad visu sajauc, tad jāpagaršo. Bļodā garša var būt stiprāka un intensīvāka nekā ikdienas salātiem, ko neliek burkās. Tas ir normāli. Priekš burkām jātaisa tā, lai ir stiprāks. Un tad pēc garšas – ja gribas vēl sāli, var pielikt sāli, ja gribas stiprāku, var etiķi vai ķiplokus pievienot. Katrai ķiploku daiviņai arī vienmēr dažāds stiprums. Tāpēc proporcijas tā – apmēram. Lai ir pie kā pieturēties.

  3. Liene Liepāja saka:

    Paldies! Ķeros klāt! Par cik es visu uzglabāju ledusskapī, tad ceru, ka būs OK! Paskatījos šiem salātiem citur receptes – visas ar sterilizāciju, kas mani galīgi neiepriecināja. Bet izskatās, ka esi jau taisījusi – tād jau arī man sanāks! Priekšauts jau uzsiets!

  4. Anonīms saka:

    vai tiesam nevajag pastarizet

  5. Anonīms saka:

    O, tas ir tas, ko mekleju! Paldies , keros klat jau sovakar, ☺

  6. Anonīms saka:

    Paldies tas ir tas ko es meklēju sēdēju un domāju ko lai dara ar lielajiem gurķiem.

Atbildēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logotips

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Mainīt )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Mainīt )

Connecting to %s