Pupiņu grūbu zupa

Grubu zupa-2Šai zupai es piešķiru neformālo nosaukumu “Sveiciens Initai”. Jo šis ir mans vienīgais ēdiens, par kuru viņu regulāri atceras un nostaļģiski nopūšas “atceries, toreiz to pupiņu grūbu zupu?…”. Jā, dīvaini, ka es viņu tik sen neesmu gatavojusi, jo šī zupa ir absolūtā top desmitniekā. Viena no garšīgākajām zupām pasaulē. Tā ir itāļu recepte, no itāļu pavārgrāmatas, ko man (iespējams, aiz žēluma) dzimšanas dienā uzdāvināja Ozoliņu ģimene. Es smejos, ka aiz žēluma, jo tobrīd es ar Ozoliņiem dzīvoju vienā dzīvoklī, un viņu mamma katru dienu gatavoja kārtīgas vakariņas savai ģimenei. Turklāt es toreiz mājās nācu tikai pārnakšņot un, ja kaut ko ēdu, tad tikai parastas un garlaicīgas sviestmaizes. Man cieņā bija sabiedriskās ēdināšanas iestādes. Bet pilnīgs bingo un liels paldies, es tiešām jau esmu pagatavojusi gandrīz visus ēdienus no šīs grāmatas. Un visus esmu atzinusi par lieliskiem.

Lai pagatavotu šo pupiņu grūbu zupu, sarežģītākais ir tas, ka tā laikus jāieplāno, jo pirms vārīšanas jāiemērc uz nakti gan pupiņas, gan grūbas. Bet tas arī viss. Pēc tam atliek tikai visu salikt katlā un gaidīt kamēr uzvārās gatava.

Jums vajadzēs:

Oma-2– pusglāzi pupiņas (sausas)

– pusglāzi grūbas (sausas)

– 2-4 kartupeļus

– 2 burkānus

– žāvētu krūtiņu

– speķa ādu (var svaigu, var nogriezt speķa ādu no žāvētās krūtiņas gabala)

– 2-3  lauru lapas

– 1-2 buljona kubiņus

– 1 sīpolu

– 1-3 ķiploka daiviņas

– ēdamkaroti majorāna

– ēdamkaroti sasmalcinātu diļļu vai pētersīļu

– extra virgin olīveļļu

Pagatavošana:

1. Pupiņas un grūbas atsevišķi vismaz vienu nakti izmērcē ūdenī. Ūdens jālej 2-3 x vairāk nekā ir pupiņas un grūbas, jo uzsūcot sevī ūdeni gan grūbas, gan pupiņas augs.

2. Nākamajā dienā, kad viss izmircis, nelielā ūdens daudzumā uzvāriet pupiņas. Nolejiet ūdeni. Tad lieciet lielā katlā vārīties, pievienojiet grūbas, speķa ādu, sagrieztus kartupeļus, sagrieztus burkānus, lauru lapas, majorānu un buljona kubiņus. Vāriet uz lēnas uguns apmēram 2 stundas. Pievienojiet pēc garšas sāli.

3. Pannā apcepiet sasmalcinātu sīpolu, tad klāt pielieciet un apcepiet žāvēto krūtiņu, beigās uz īsu brīdi pievienojiet un apcepiet sasmalcinātu ķiploku un dilles vai pētersīļus. Neapbrūniniet (nesadedziniet ķiplokus, lai nepaliek rūgti). Es to nebeidzu atkārtot. Bet man tas liekas ļoti svarīgi. Un, ja nav lasīts jau 100x citās receptēs, tad nezinātājs var tādu sīkumu palaist garām un sabojāt ēdienu.

4. Pusi apceptās gaļas ar sīpoliem, ķiplokiem, zaļumiem pievienojiet zupai un paāriet vēl 15 minūtes. Otru pusi atstājiet pasniegšanai.

5. Kad zupa gatava, noņemiet no uguns un ļaujiet pastāvēt 20 – 30 minūtes, lai savelkas garšas.

Pasniedzot pievienojiet cepto krūtiņas sīpolu maisījumu un pārlejiet nedaudz ar extra virgin olīveļļu. Ja pievienosiet cepto gaļu ar sīpoliem pasniedzot, tas ļoti uzlabos zupas garšu. Tā pat jau ir labi. Bet būs vēl labāk.

Lai Jums labi garšo!

Pirms

Pirms

Pēc

Pēc

Šis ieraksts tika publicēts Itāļu virtuve, Zupas ar birkām , , , . Pievienot grāmatzīmēm tā pastāvīgo saiti.

6 Responses to Pupiņu grūbu zupa

  1. Uldis saka:

    …un pie buljonu kubiņa arī apstājamies. Man domāt, ka sevi cienošs cilvēks, turklāt rakstot kulinārijas blogu, un, iespējams, pat pretendējot uz tādu kā gardēža statusu izvairās no tādu, atvainojiet, s…du lietošanas savā uzturā un neiesaka citiem.
    Fail!!

    • deiliko2 saka:

      Kaisu sev pelnus uz galvas un pierakstos pie psihoterapeita paaugstināt savu pašcieņu.
      Malacis, Uldi, ka pamanījāt un iekomentējāt. (Un tagad seko taisnošanās.) Es patiesībā esmu visīstākais buljonu frīks. Man saldētavā stāv sasaldēts platmasas glāzītēs. Un, ja ir beidzies, tad es vienmēr patērēju pāris liekas stundas un izvāru. Bet šī recepte oriģinālā ņemta no itāļu pavārgrāmatas. Un tur piedāvājumā ir 3 buljona kubiņi. Tāpēc, lai būtu tuvāk autentiskajam, es atļāvos pievienot vismaz vienu. Bet ar to speķa ādu vispār var iztikt bez papildus buljona. No pāris buljona kubiņiem šur un tur pāris reizes gadā nekāda baigā skāde nenotiks. Bet droši var taisīt visu kā ir mīnus 1 buljona kubiņš. Un garšos dievīgi!!!

  2. tournesol saka:

    …..simpatiska diskusija, bet galvenais lai exelenta zupa!:-))

  3. Anonīms saka:

    MALACIS! Piekrītu! Jo arī man ir jau sen sagatavoti, saldēti buljoni!

  4. ČIEPA saka:

    Vāru pupiņu zupu tikai bez buljona kubiņiem, bet ar kūpinātām ribiņām. Mana mīļākā zupiņa jau no bērnības.

Atbildēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logotips

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Mainīt )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Mainīt )

Connecting to %s