Sarkano lēcu bumbiņas

Lecu bumbas-1Es nekad iepriekš neesmu tik daudz turku ēdienu gatavojusi, kā pēdējā mēneša laikā. Es varu teikt vēl vairāk – es iepriekš vispār nekad neesmu gatavojusi turku ēdienus. Varbūt arī labi, ka tā, jo tagad man nāk viens atklājums pēc otra. Es esmu uzzinājusi un simtprocentīgi pārliecinājusies, ka turku virtuve ir brīnišķīga. Viss, ko pagatavoju ir ļoti garšīgs un, starp citu, arī diezgan viegli pagatavojams no diezgan viegli pie mums pieejamiem produktiem. Lūk, vēl viens brīnums, kurš pirmais nokļūs manā jaunajā ēdienu sadaļā “bez gaļas” – lēcu bumbiņas. Turki šo sauc par lēcu pīrādziņiem vai par lēcu frikadelēm. Un šī tik pat labi ir izmantojama kā lieliska uzkoda pirms pamatēdiena. Viesībās, piemēram. Un tik pat labi šo var pasniegt ar salātiem kā pamatēdienu. Šādas bumbiņas kā uzkodas mums tika pasniegtas gruzīnu restorānā “Pirosmani”, kur bijām ar Veroniku uz Boržomi un ēdienu prezentāciju. Tikai tur bija nevis lēcu bumbiņas, bet biešu bumbiņas un kāpostu bumbiņas, bet arī pasniegtas kā uzkoda. Tā kā man joprojām vēl nav izbeigušies Gemosā iegādātie krājumi, tad izmantoju šoreiz lēcas + bulguru, lai pagatavotu šo neierasto, bet ļoti garšīgo uzkodu. Iesaku. Noteikti pamēģiniet.

Jums vajadzēs:

– pusglāzi sarkano lēcu

– 1,5 glāzi ūdens lēcu vārīšanai

– 2/3 glāzes bulgura

– pustējkaroti sāls

– olīveļļu

– nelielu sīpolu

– 1 nelielu zaļo piparu (ja nav zaļš, ņemiet kāds ir – kaut vai sarkano papriku)

– pustējkaroti malta kumina

– pustējkaroti malta koriandra (ja nav kumina un koriandra, lieciet klāt ko citu – piemēram, nedaudz ķimenes, nedaudz sinepju sēklas, majorānu, timiānu)

– svaigi maltus melnos piparus

– 1 tējkaroti tomātu pastas

– 1 tējkaroti paprikas pastas (ja nav, variet izmantot paprikas pulveri, tikai ne aso; aso var pievienot nedaudz pēc garšas; var pievienot 1 tējkaroti adžikas – garšai un saumam)

– 1 tomātu

– 2 ēdamkarotes sasmalcinātu pētersīļu

– 1 ēdamkaroti citrona sulas

Salātiem: zaļumi + mērce.

Mērcei: kefīrs + krējums mērces konsistencē sajaukts + sasmalcināti ķiploki, sasmalcināti pētersīļi. Kefīra un krējuma vietā var izmantot jogurtu.

Lēcas un bulgurs

Lēcas un bulgurs

Pagatavošana:

1. Uzvāriet lēcas. 0,5 glāze lēcu + 1,5 glāze ūdens. Vāriet apmēram 15 – 20 minūtes, kamēr lēcas mīkstas.

2. Lēcām pievienojiet bulguru. Izmaisiet. Ja vajag vairāk šķidrumu, pielejiet nedaudz karsta ūdens. Jo bulgurs briest un uzsūc sevī ūdeni. Masai jābūt kā stingrai kartupeļu biezputrai. Nu tā, lai no masas varētu veidot bumbiņas. Lai nav pārāk šķidra. Tāpēc ūdeni lejiet klāt pamazām.

3. Apcepiet sasmalcinātus sīpolus, papriku, pievienojiet garšvielas, tomātu pastu, paprikas pastu. Tad atdzesējiet nedaudz un pievienojiet lēcu, bulgura masai.

4. Sagrieziet mazos gabaliņos tomātu, sasmalciniet pētersīļus, piejauciet masai. Pievienojiet citrona sulu. Pēc garšas pievienojiet garšvielas. Izmaisiet un ļaujiet pastāvēt, lai vēl mazliet sabriest.

5. Veidojiet bumbiņas, klimpas vai jebkādas citas formas.

Pasniedziet vai nu kā uzkodu vai kā pamatēdienu ar svaigiem salātiem. Dekorējiet ar čili pārslām vai zaļumiem. Lai Jums labi garšo!!!

Lecu bumbas-2Lecu bumbas-3Lecu bumbas-4Lecu bumbas-5Lecu bumbas-6

Šis ieraksts tika publicēts Bez gaļas, Pamatēdieni, Turku virtuve, Tā pat vien, Uzkodas ar birkām , , . Pievienot grāmatzīmēm tā pastāvīgo saiti.

1 Response to Sarkano lēcu bumbiņas

  1. Atpakaļ ziņojums: Šķelto zirņu kotletes | Kristīnes garšīgo ēdienu receptes

Atbildēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logotips

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Mainīt )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Mainīt )

Connecting to %s