Sautēta gaļa ar dzērveņu mērci

Holandes gala-2

Šis ir kārtējais holandiešu ēdiens. Vienkārši burvīgs un neparasti garšīgs. Es jau minēju, ka mana jaunā holandiešu pavārgrāmata liek domāt, ka holandiešu ēdienus es gatavošu daudz un bieži, jo tie ir gana latviski un izskatās garšīgi. Protams, ka, kā jau vienmēr, šī ir latviskā versija. Šoreiz atkal improvizēju un liellopu gaļas vietā ņēmu cūkgaļu, konkrēti kakla karbonādi. Kāpēc? Tāpec, ka katrā valstī gatavo no tā, kas ir visvairāk izplatīts un pieejams. Un, ja Holandē tā ir liellopu gaļa, tad Latvijā izplatītāka un pieejamāka ir cūkgaļa. Un, ticiet man, garšo tiešām brīnišķīgi. Es uzrakstīšu precīzu recepti, kā būtu jābūt. Bet jūs jau saprotiet, ka vienmēr var improvizēt un šo to pamainīt. Tātad…

Jums vajadzēs:

– 750 g liellopu gaļu

– 250 g liellopu buljonu (Jūs variet izmantot kubiciņu, bet es dažkārt esmu jukusi, un man gribējās īstu buljonu, tāpēc pirmais, ko izdarīju, uzvārīju buljonu. Ja jūs gribat vārīt īsto buljonu, tad jums vajag kādus zupas gaļas gabalus ar kauliem – ribas vai tml. + garšsaknes – burkānu, selerijas sakni, pētersīļa sakni, sīpolu vai puravu, kādu ķiploka daiviņu + garšvielas – lauru lapu, piparus, sāli. Var šo to izlaist un izmantot to kas ir. Lieciet gaļu aukstā ūdenī un uz lēnas uguns vāriet aptuveni 2 stundas. Pēc tam buljonu, ko neizmantosiet variet ieliet plastmasas glāzītēs un ielikt saldētavā, bet no gaļas variet uztaisīt gaļas salātus)

– 100 g sviestu

– sāli, svaigi maltus melnos piparus

– 3 sīpolus – 1 sasmalcinātu, 2 sagrieztus gredzenos

– 2 lauru lapas

– 2 ķiploka daiviņas

– 1 tējkaroti kadiķogas

– 2 rozmarīna zariņus

– 2 ēdamkarotes etiķa

– 450 g dzērvenes

– 200 ml apelsīnu sulas

– 50 g cukura

+ piedevas (manā gadījumā kartupeļu biezenis – kartupeļi + sviests + piens + sāls)

Holandiesu gala-1

Pagatavošana:

1. Uzsildiet buljonu

2. Apcepiet sasmalcināto sīpolu, lieciet sautējamā traukā.

3. Uz karstas pannas no abām pusēm sviestā apcepiet gaļu, lai apbrūninās. Apsāliet appiparojiet. Un, apceptu lieciet klāt sīpoliem sautējamajā traukā. Ja nav sautējamais trauks, var to visu darīt pannā vai parastā katlā.

4. Pārlejiet gaļu un sīpolus ar buljonu. Pievienojiet visas garšvielas – lauru lapas, ķiplokus, rozmarīnu (man nebija rozmarīna, pievienoju timiānu), kadiķogas, etiķi. Attēlā redzamie loki ir lieka greznība. Vienkārši man bija un nekur citur nebija plānots izmantot, tāpēc pievienoju klāt. Lieciet virsū vāku un sautējiet kamēr gaļa mīksta. Īstajā receptē par liellopa gaļu rakstīts 2,5 – 3 stundas. Bet, ja izmantosiet cūkgaļu, pietiks ar 1 – 1,5 stundu.

5. Kamēr sautējas gaļa, uztaisiet kartupeļu biezeni. Sālsūdenī uzvāriet kartupeļus, nolejiet ūdeni, sastampājiet, pievienojiet sviestu, siltu pienu un sāli pēc garšas.

6. Uztaisiet mērci. Izspiediet no 3 apelsīniem sulu. Ja nav citrusu sulu spiedes, to ļoti vienkārši izdarīt ar rokām vai dakšiņu. Sulu ielejiet katliņā, pievienojiet dzērvenes, cukuru un vāriet kamēr dzērvenes sāk izjukt. Vai arī paši palīdziet – saspiediet, lai atdalās sula.

7. Sviestā apcepiet sīpolu gredzenus.

Lieciet visu galdā un labu apetīti!!! Romantiskas vakariņas vīrietiem gatavas. Garšo arī dāmām. Palutiniet sevi un savus mīļotos kādā brīvdienā, kad ir 2 stundas laika gatavošanai.

Tagad jaunumiem var sekot arī Feisbukā http://www.facebook.com/KristinesGarsigoEdienuReceptes

un draugos http://www.draugiem.lv/kristinesreceptes/

Šis ieraksts tika publicēts Cūkgaļa, Holandiešu virtuve, Liellopu gaļa, Pamatēdieni, Tematiskie ēdieni ar birkām , . Pievienot grāmatzīmēm tā pastāvīgo saiti.

2 Responses to Sautēta gaļa ar dzērveņu mērci

  1. Atpakaļ ziņojums: Gaļas salāti | Kristīnes garšīgo ēdienu receptes

  2. Atpakaļ ziņojums: Kārtainās mīklas pīrādziņi ar sieru | Kristīnes garšīgo ēdienu receptes

Atbildēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logotips

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Mainīt )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Mainīt )

Connecting to %s